Halfschaduw kamerplanten

Gepubliceerd op 10 september 2021 om 20:48

Na mijn blog over schaduw kamerplanten zijn nu de halfschaduw kamerplanten aan de beurt.

Maar hoe moeten we halfschaduw nu eigenlijk opvatten? Ik ga proberen dat te verduidelijken. Tevens laat ik voorbeelden zien van planten die geschikt zijn voor een standplaats met halfschaduw. Ook ons aanbod in deze categorie komt aan bod.

Wat betekent halfschaduw

Volgens het woordenboek betekent halfschaduw; Een plek waar een plant niet meer dan 4 uur volle zon krijgt. Niets ten nadele van het woordenboek, maar zet een plant nu niet 4 uur in de volle zon om hem daarna weer te verplaatsen naar een donkerdere plek. Het beste is een vaste standplaats met een natuurlijk dagritme. Natuurlijk kan je je planten wel eens een nieuwe plek geven, maar je wil niet heel de dag met je planten hoeven te sjouwen.


In de natuur staan halfschaduw planten onder grote bomen en planten die het zonlicht filteren.  
Een halfschaduw kamerplant kan dus prima zonlicht verdragen, maar zorg dat dit geen direct fel zonlicht is, net als in de natuur. Zet de plant dus niet direct voor een raam op het zuiden. Je kunt hem dan beter verder van het raam afzetten of om een hoekje. Direct voor het raam op het noorden kan daarentegen wel.

De meeste kamerplanten zijn halfschaduw planten. Hieronder zal ik er een paar uitlichten en iets meer over vertellen. Het hele assortiment met halfschaduw kamerplanten staat verderop in deze blog.

Voorbeelden van halfschaduw kamerplanten

Aglaonema

De Aglaonema staat het liefst op een plek met halfschaduw, maar een donkerder plekje in de kamer is ook prima. Met name de Aglaonema met groen blad vind dit prima, De soorten met rood/ roze of wit in het blad staan wel graag wat lichter.

De Aglaonema heeft een hoge sierwaarde en is een sterke kamerplant en daarmee ook geschikt als kantoorplant. 

Er zijn slechts een aantal Aglaonema's die bekend zijn en vaak worden aangeboden. Wij hebben regelmatig soorten in de webshop die minder bekend zijn en niet vaak worden aangeboden.

De grond kan het beste licht vochtig gehouden worden, maar vergeet je hem een keer water te geven dan is dat niet erg.

Dracaena

De Dracaena is een kamerplant die makkelijk is in de verzorging. Heb je minder groene vingers, dan is dit een goede plant om te houden. Naast dat hij makkelijk is in de verzorging is het een sterke plant wat hem ook geschikt maakt als kantoorplant. 

Geef de Dracaena pas water als de aarde is uitgedroogd en zorg ervoor dat er geen laagje water in de pot blijft staan. Hierdoor kan namelijk wortelrot ontstaan. in de zomer zal de aarde na watergift sneller droog aanvoelen dan in de winter.  In de winter kan de Dracaena zelfs weken zonder water. Bij twijfel kan je beter te weinig dan te veel water geven.

De Dracaena word ook wel Drakenbloedboom genoemd. Die naam heeft hij te danken aan het griekse 'draikana', wat (vrouwelijke) draak betekent.

Voornamelijk komt deze plant voor in Afrika, maar ook in de tropen van Azië en Midden-Amerika.

Dracaena's hebben over het algemeen smalle bladeren die spits toelopen met daarop strepen over de hele lengte van het blad. Een prachtige groene kamerplant!

Ficus

De Ficus is een populaire kamerplant. Zijn populariteit heeft hij waarschijnlijk te danken aan zijn veelzijdigheid en makkelijke verzorging Ze zijn er dan ook in heel veel soorten en maten. 
Wij hebben onder andere de Ficus Elastica in het assortiment. Deze soort wordt ook wel rubberboom genoemd omdat hier, heel verrassend, rubber uit gewonnen werd. Zijn blad is dan ook stevig. rubberachtig.

De grond kan het beste licht vochtig gehouden worden, geef de plant niet te veel water in een keer maar probeer het te verdelen. Als hij eenmaal een plekje heeft gekregen op een lichte / halfschaduw plaats word hij niet graag verplaatst, dit kost hem veel energie.
Als je je hier een beetje aan houdt, is hij je beste vriend.

Haworthia

Dacht je dat vetplanten tegen de volle zon kunnen, komt daar de Haworthia de hoek om kijken. Deze vetplant houd dus niet van de volle zon.
Hij kan wel wat zon verdragen, maar is meer geschikt voor een standplaats met halfschaduw.
De Haworthia is verwant aan de Aloe, Gasteria en Astrolobe. Ze behoren allemaal tot de familie van de Xanthorrhoeaceae. Vraag me niet om het uit te spreken, maar wel leuk om te weten toch!?
De Haworthia blijft met maximaal 20cm een klein plantje. Ondanks zijn kleine formaat zorgt hij er met zijn mooie bladeren, die solitaire rozetten vormen, voor dat hij gezien wordt.

Aan de Haworthia beleef je vooral veel kijkplezier want veel verzorging heeft hij niet nodig. Zijn aarde kan gerust een tijd droog strijd, dat heeft hij zelfs liever dan constant natte grond. Kortom, een zeer makkelijke kamerplant.

Peperomia

De Peperomia bestaat uit veel verschillende soorten, onderling is er veel verschil in structuur, bladvorm en kleur. Het kan dan ook gerust zo zijn dat je twee planten hebt die totaal niet op elkaar lijken, maar beide een Peperomia zijn.  
Het is een veelzijdige plant waarbij elke variant zijn eigen uitstraling heeft. Daarnaast zuiveren ze ook de lucht. Volgens een onderzoek van NASA kunnen ze wel 47% formaldehyde uit de lucht halen.
De Peperomia heeft een klein beetje de eigenschappen van een vetplant, dus hij wil niet te veel water. Maar in tegenstelling tot een vetplant staat hij liever niet dagen lang droog. Het is geen moeilijke plant, dus als de aarde tussen twee gietbeurten in iets droog aanvoelt is dat niet meteen een probleem.

De Peperomia staat graag op een lichte plek of halfschaduw. Pas wel op met veel en fel direct zonlicht.

Siernetel | Coleus

Dit is alweer de laatste kamerplant die we uitlichten van de halfschaduw planten.

Hou je van kleurrijk? Dan ben je bij de Siernetel aan het juiste adres! De Siernetel heeft zo een beetje alle kleuren van de regenboog. Het blad bestaat meestal uit twee of meerdere kleuren gecombineerd. Zijn populariteit heeft hij dan ook te danken aan zijn vaak uitbundige kleuren.
Deze plant kan zowel binnen als buiten gehouden worden, maar hij houdt niet van kou dus haal hem op tijd naar binnen.

Heeft de Siernetel dorst? Dan laat hij zijn bladeren hangen en weet je dat het de hoogste tijd is om hem water te geven. In de zomer kan je hem het beste een flinke scheut water geven en pas opnieuw bewateren als de aarde iets droger aanvoelt. In de winter kan de watergift verminderd worden en pas weer water geven als hij zijn bladeren een klein beetje laat hangen.

Met name in het voorjaar en de zomer zijn de Siernetels te verkrijgen.

Aanbod halfschaduw kamerplanten