Schaduw kamerplanten

Gepubliceerd op 12 augustus 2021 om 21:18

Heb jij een donker hoekje waar je graag een kamerplant wil houden? Lees dan zeker verder, want in deze blog kom je meer te weten over kamerplanten die geschikt zijn voor een plek in de schaduw. Ook laat ik onderaan deze pagina zien welke planten wij in ons assortiment hebben die geschikt zijn voor een schaduwrijke plek.

De term schaduwplant wil niet zeggen dat je de plant in een ruimte kan zetten waar helemaal geen licht is, elke plant heeft licht nodig.
Dus zoek je een plant voor een ruimte waar helemaal geen licht is? Dan moet ik je teleurstellen, geen enkele plant houd het lang vol zonder licht. Geen levende plant in ieder geval.

Je kunt natuurlijk wel met een van onze botanische woonaccessoires zorgen voor wat groen in een raamloze kamer.

Wat wordt er dan wel verstaan onder schaduwrijk

Kort gezegd zou je kunnen zeggen dat schaduwrijk het volgende inhoud:

  • Een plek op minimaal 1 tot 2 meter van een raam op het noorden
  • Een plek op 4 meter of meer van het raam op het oosten of westen
  • Een overige plek waar geen zonlicht komt


Toch zijn ook hier weer uitzonderingen op en eerlijk gezegd vindt ik het wel kort door de bocht, met name omdat de term 'een overige plek waar geen zonlicht komt' erg breed genomen kan worden.  Maar je kunt de punten wel als vuistregel gebruiken. Zo kan je toch al een betere keuze maken voor jouw geschikte kamerplant*.

Planten die graag op een schaduwrijke plek staan zijn trage groeiers en hebben vaak een donkerder blad, maar dit is niet altijd zo.
Ben je de draad alweer kwijt? Of begrijp je er nog steeds niks van? Snap ik helemaal.
Ik zal een paar voorbeelden geven van schaduwrijke planten.

Calathea

De Calathea houdt echt van schaduw, dit is dan ook meteen een van de uitzonderingen waar ik het over had. Zet je een Calathea op een plek 1 meter van een raam op het noorden, dan zal hij al snel zijn bladeren laten hangen. Hij eist, ja echt eist, een plek waar geen zonlicht, maar ook weinig/ minimaal daglicht valt.

De Calathea staat bekend om zijn prachtige patronen op het blad en de meeste soorten hebben een paarse onderkant. 
Een mooie plant die elk donker hoekje zeker zal opfleuren.

Van nature komt de Calathea uit de oerwouden van Zuid-Amerika en het Amazonegebied waar hij onder de bomen groeit en de luchtvochtigheid hoog is. Zorg er voor dat de aarde van de Calathea vochtig blijft, deze mag niet uitdrogen. 
In de winter met de verwarming aan kan het soms nodig zijn om de bladeren te benevelen of zet een luchtbevochtiger in de buurt van de Calathea. In onze webshop verkopen wij binnenkort ook luchtbevochtigers met een sierlijke, luxe uitstraling welke niets afdoet aan je interieur, maar juist een mooie toevoeging is.

Onderaan deze pagina staat ons aanbod Calathea's

Sanseveria

De Sanseveria kan op een schaduwrijke, halfschaduw en zonnige plek neergezet worden. Wil je de Sansevieria op een zonnige plek neerzetten laat hem dan wel beetje bij beetje wennen.

De Sanseveria is een zeer 'flexibele' en ijzersterke kamerplant. Omdat het een sterke kamerplant is zijn ze ook geschikt als kantoorplant.

Naast dat de standplaats niet zoveel uitmaakt is hij ook nog eens onderhoudsvriendelijk. 
Vergeet jij je plant(en) nog al eens water te geven? Geen probleem met deze plantensoort. Hij vind het niet erg als de grond een tijdje droog staat.  Zorg er wel voor dat de aarde in ieder geval helemaal is uitgedroogd voor je hem opnieuw water geeft. Hij houdt niet van constant natte/vochtige grond.

Hoe meer licht de Sanseveria vangt hoe lichter het blad word.

Onderaan deze pagina staat ons aanbod Sansevieria's

Ctenanthe

De Ctenanthe komt van nature uit het tropisch regenwoud, dus zorg ervoor dat zijn grond vochtig blijft, net als in het regenwoud.
In de regenwouden van midden- en zuid Aamerika groeit deze plant onder de grote bomen, dus een standplaats in de schaduw of halfschaduw is prima.

De Ctenanthe behoort net als de Calathea tot de Marantaceae familie en hebben zo een beetje dezelfde eigenschappen. Net als de Calathea opent deze plant overdag zijn bladeren en sluit hij zijn bladeren als de avond valt. Als je goed luistert kan je de bladeren horen ritselen.
De bladeren hebben ook prachtige tekeningen en zijn vaak paars aan de achterkant

Onderaan deze pagina staat ons aanbod Ctenanthe

Maranta

De Maranta valt net als de Calathea en de Ctenanthe onder de Marantaceae familie. Verder bestaat deze familie nog uit de Stromanthe.
De bekendste plant onder de Maranta's is de Maranta fascinator tricolor. Hij is vooral gewild door zijn mooie blad die uit 3 kleuren bestaat. Het is een redelijk snel groeiende plant die voornamelijk in de breedte groeit. Je kunt hem welk helpen d.m.v. stokken om hem te laten klimmen.

De plant heeft het in de schaduw goed naar zijn zij, maar halfschaduw kan hij ook prima verdragen zolang hij maar geen fel zonlicht te verduren krijgt.

Onderaan deze pagina staat ons aanbod Maranta's

Zamioculcas

Nog zo een ijzersterke plant die een plekje in de schaduw wel kan waarderen.

Hoewel deze plant een plek in de schaduw fijn vindt, kan hij ook op een lichtere plek neergezet worden. 
In de schaduw of halfschaduw vinden wij hem wel op zijn best. Bij te veel licht groeit hij namelijk te snel waardoor hij wat kaal gaat ogen en uiteindelijk te zwaar wordt waardoor hij zijn eigen gewicht niet meer kan houden en hieronder bezwijkt. Perfect voor in de schaduw dus!
Hij is ook erg makkelijk in de verzorging. Het maakt hem niet uit als je hem een keer vergeet water te geven, dat heeft hij liever dan teveel water. Hij slaat namelijk water op in zijn wortels en stam.

Onze collectie Zamioculcas' staat onderaan deze pagina

*De tekst in deze blog is uitsluitend bedoeld als advies, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Aanbod Schaduwplanten

Reactie plaatsen (openbaar)